Ringve Musikkmuseum

Foto Maiken Hauksdatter Lyng ØsterhagenRingve Musikkmuseum er Norges nasjonale museum for musikk og musikkinstrumenter med mer enn 2000 musikkinstrumenter fra alle verdensdeler. Bli med på omvisning med spillende guide og se flere utstillinger på egen hånd. Lystgårdens gamle parkanlegg er i dag en del av Ringve botaniske hage.

• Ringve er en av de gamle lystgårdene på Lade med bygninger fra 1700-, 1800-, 1900- og 2000-tallet.
• Museet ble grunnlagt i 1952.
• Ca. 2000 musikkinstrumenter er i samlingen.
• Fra 2008 har Ringve Musikkmuseum vært en av de konsoliderte enhetene i Museene i Sør-Trøndelag.
• Norges eneste profesjonelle konserveringsverksted for musikkinstrumenter finnes på museet.
• Ringve botaniske hage er på 130 dekar, ble stiftet i 1973 og er en del av universitetet NTNU.

 Fra lystgård til musikkmuseum
Familien Wessel eide gården på 1700-tallet. Deres barn nummer fjorten i rekken, Peter Wessel «Tordenskiold», reiste til sjøs som fjortenåring, gjorde sjømilitær karriere og ble adlet av danskekongen. Familien Knoff flyttet inn på Ringve i 1853 og la grunnen til det gårdsanlegg med bygninger, park, allé og hage som utgjør dagens Ringve. Gårdens neste eiere, familien Bachke, videreførte satsningen på dyrking og gården fikk ry som mønsterbruk. Blant barna var den siste private eieren av Ringve, sønnen Christian. Christian giftet seg med Victoria som opprinnelig var russisk. De delte en lidenskapelig interesse for musikk og lystgårdens historie, og sammen fikk de ideen om å skape et musikkhistorisk museum på Ringve og et museum for Tordenskiold. og Christian testamenterte eiendommen Ringve til en stiftelse og framtidig museum.

Det å realisere museene ble Victorias store drivkraft etter Christians død. Victoria reiste mye i inn- og utland og hadde et utrolig kontaktnett som hjalp henne, ikke bare med musikkinstrumenter, men også med andre gjenstander som kunne skape den "atmosfære" eller det "miljø" hun ønsket seg i det hun kalte "sitt levende museum". Victoria Bachke ble museets første direktør da hun åpnet Musikkhistorisk Museum i 1952. Fortsatt i dag videreføres hennes idé med spillende omvisere.

Faste utstillinger
Ringve Musikkmuseum har to faste utstillinger; utstillingen i Hovedbygningen og utstillingen på Låven. I Hovedbygningen tar spillende omvisere besøkende med på en reise gjennom musikkhistorien og presenterer forskjellige instrumenter som et husorgel fra 1700-tallet, en platespilledåse fra slutten av 1800-tallet og et selvspillende piano fra 1918. Hovedbygningens interiør fra 1880-årene danner en vakker ramme for utstillingen.

Utstillingen på Låven fokuserer på instrumenttyper og sammenhenger i musikkhistorien. Utstillingen kan sees på egen hånd, men det er alltid en vert tilgjengelig for spørsmål. Besøkende kan ta med seg en audioguide for å fordype deg i samlingen og velge om de vil høre om en langeleik etter Berit på Pynte, en italiensk lommefiolin, det kinesiske instrumentet Yangqin, en ukulele fra Hawaii eller noe helt annet. Til sammen inneholder audioguidene to timer med musikk og fortellinger.

 

Se hjemmesiden her

Kommende eventer på Ringve musikkmuseum

Lade allé 60
Trondheim, Trondheim 7041 Norge
View all Hendelser at this Sted